Fakta Vägglöss

Fakta: Vägglöss

Vill man snabbt och enkelt bli av med vägglöss är rödceder ett mycket bra alternativ. Spreja rödcederoljan längs med golvlister, runt sängen och sängbenen och senare även droppa rödcederolja på ett melittafilter (kaffe-filter) som du placerar mellan bäddmadrass och resårmadrass. Placera rödcederträet bland kläder för att inte riskera oljefläckar på kläder. Vid behov klarar sig vägglusen i ca 1år utan mat.

Vägglus, Cimex lectularius. För bekämpning / behandling av vägglöss: Spreja rödcederolja runt golvlister. Spreja rödcederoljan på melittafilter som du placerar mellan madrass och resårbotten. Spreja på sängben / sänggavel. Spreja på ytor som inte är känsliga för oljefläckar där du tror att djuren kan gömma sig dagtid. Har du möjlighet skall du även spreja på golv innan du går och lägger dig. Att sanera sitt hem från vägglöss med rödcederolja är enkelt och det går snabbt. Vid befintliga problem med vägglöss skall alltid rödcederträ (tex. rödcederblock) och rödcederolja kombineras.

Vägglus är en insekt som blir ca 5-8 mm lång. Vägglusen tål inte extrem värme eller kyla. Vägglöss är blodsugande parasiter som främst lever på människor, men även andra däggdjur. Efter att ha sugit blod får den en gul / brun / röd färg. En vägglus som inte fått föda har en genomskinlig färg. Vägglöss är som mest aktiva vid gryningen.

Vägglöss lever inomhus mycket på grund av att vi, människor, har en för dem behaglig temperatur, men även för att vi finns där som föda. Ju behagligare temperatur, desto oftare sticker den, människan eller det djur den parasiterar sig på, för mat. Vid temperatur om ca 16-19C sticker den ca var 8:e dag. Vägglöss kan inte flyga, endast krypa.

Under dagen kryper vägglusen in i springor i bostaden, under natten kommer de fram för att bita sovande människor. Att placera maskeringstejp, längs lister på kvällen, som man byter ut varje dag kan därför vara ett billigt sätt att sanera på.

En normal vägglushona lägger upp till 5st ägg om dagen vilket sammanlagt blir ca 300-500 ägg per livstid. När äggen har lagts tar det ca 1 vecka tills dess att de kläcks. En nykläckt vägglus är redo för mat direkt efter kläckning, men vid behov klarar sig vägglusen ca 1år utan mat.

 

 

Vägglöss behandling / Vägglöss bett

Vägglöss Bett

 

En reaktion på “Fakta Vägglöss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *