Fläskänger

Fakta: Fläskänger

Fläskängrar (fläskbagge; Dermestes lardarius) är svarta med grått tvärband. Fläskängrar angriper såväl textilier som matvaror. Som fullvuxen skalbagge är fläskängern mellan 7-9mm lång.

Pälsängern (pälsbagge; Attagenus pellio) är brunsvart med två vita fläckar. De angriper pälsverk, textilier och t ex böcker, vilket även den vågbandade pälsängern (A woodroffei) gör. Fläsk- och pälsänger tillhör numera de svårare formerna av ohyra, och en fastighetsägare är skyldig att vidta åtgärder om de påträffas i hus.

Normalt äter fläskängern, som namnet antyder, allt från fläsk till fisk, men den äter även skinn på soffor, jackor etc. Fläskängern anses därmed i ett hem vara ett skadedjur. Har man fläskängrar hemma är det en god idé att slänga all mat man misstänker att fläskängrarna har varit i kontakt med, av sanitära skäl.

Problemet med fläskängern är att de är svåra att komma åt, då de lägger ca 20st ägg i taget. Detta innebär att även när man har besprutat hemmet så tar inte problemet slut då fläskängrarna återigen befinner sig i hushållet när äggen börjar kläckas.

Läs gärna mer om pälsängrar här.

 

Flaskanger, flaskangrar, flaskangrer

 

Fläskänger Foto: André Karwath

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *