Kvalster

Fakta: Kvalster

Kvalster (Acari). Det finns ca 40 000 kända arter av kvalster, men troligen är det flerfaldigt fler kvalster som ännu inte registrerats för artbestämning. Flertalet av dessa arter är parasiter. De kvalster som finns idag utvecklades för ca 20 000 000 år sedan, men de flyttade inte in i våra hem fören för ca 10 000 år sedan. De kvalster som finns i våra hem idag kallas för huskvalster. Dock vet man från fossilfynd att kvalster fanns för ca 400 miljoner år sedan. Därmed är kvalster ett av jordens äldsta djur då de fanns innan dinosaurierna som de dessutom lyckats överleva. Livslängden för kvalster är ett par månader. Varje hona lägger 25 – 100 ägg under sin livstid.

Huskvalster (sängkvalster) är ca 0.1 till 0.3 millimeter stora, har man kvalster i sängen kan man med andra ord inte se dem med blotta ögat. Då de saknar lungor andas de istället direkt genom huden. De föredrar mörker då de helt saknar ögon. Ute i naturen dör de om de utsätts för direkt solljus, annars äts de upp av andra djur. De är även beroende av omgivningens fuktbalans för att bevara den egna fuktbalansen, därför kan det vara bra att ibland hänga täcken och bäddmadrass i torkskåp.

Många svenskar är kvalsterallergiker. Rödcederträ är ett beprövat medel mot dessa kvalster och därmed ett ypperligt kvalsterskydd. Man kan med fördel placera rödcederolja under sängen, och på andra dolda ytor.

Kvalsterallergi: För de flesta är kvalster helt harmlösa, men enzymen som bryter ner maten i kvalstrets mage kan ge allergiker besvär. Dessa enzym finns i partiklar som kvalstret avger. En vanlig säng innehåller miljontals mikroskopiskt små allergipartiklar. För en kvalsterallergiker räcker det med ett mycket litet intag av dessa partiklar för att få allergireaktion. Vanliga symtom för en kvalsterallergiker är: täppt näsa, nysattacker, kliande och röda ögon, rinnande ögon och näsa, täppt näsa, luftvägsbesvär och tom. eksem.

Se till att du har bra ventilation i bostaden. Öppna ventiler och rengör ventilation. Åtgärda fuktskador. Spreja rödcederolja runt säng och gärna på en melittafilter som du placerar mellan bäddmadrass och resårmadrass, detta då allergiproblemen oftast är svårare på natten och morgonen och man känner sig bättre under dagen. Detta beror på att majoriteten av alla kvalster finns i sängar och du andas in allergenet medan du sover. Rödceder är mycket bra kvalsterskydd mot kvalsterallergi.

Hundkvalster: Allmänt: Angreppen av kvalster (Pneumonyssoides caninum) har ökat under det senaste decenniet. Hundkvalstret kan drabba alla hundar. Under gynnsamma förhållanden kan kvalstret även leva utanför värddjuret en viss tid. Smörj in din hund med rödcederolja för att effektivt bli av med kvalstret från din hund. Vår rödcederolja har en lugnande effekt på såväl människor som djur, dock tycker inte skadeinsekter som t.ex. hundkvalster om doften och lämnar därmed din hund som värddjur.

Läs gärna mer om allergier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *