Myror

Fakta: Myror

Att bli av med myror och svartmyror är inte svårt, det är lätt om man använder sig av rödceder. Rödceder är ett beprövat husmorsknep för att bli av med tusentals skadeinsekter så som myror.

Vill du bli av med myror utomhus sprejar du enkom rödcederolja utomhus, längs med deras stigar, men även ormkringliggande områden. Rödceder är 100% ekologiskt och vare sig du, dina husdjur eller dina växter kommer att ta skada av det.

Har du myror inomhus som du vill bli av med använder du dig med fördel av både rödcederträ (ex. rödcederblock) och rödcederolja.

Det finns ca 6000 myrarter, varav ca 60 myrarter finns i Sverige. Röd skogsmyra (Formica rufa) även kallad stackmyra är den vanligast förekommande myrarten i våra svenska hem. Stackmyran är ”nyttig” då den äter upp skadedjur. Detta trots att dessa insekter är klassade som skadedjur.

Andra vanligt förekommande myror i Sverige är Svartmyror (Lasius niger) även kallad Svart trådsmyra. Svartmyror älskar söt-saker, men vätska i form av vatten är också viktigt för svartmyror.

En myra som förekommer över hela landet är Hästmyra (Camponotus herculeanus).

Hästmyran är ett träskadedjur. Hästmyror kan bli en obehaglig överraskning för trähusägare. Hästmyror angriper såväl levande som dött träd. För hästmyror spelar det mindre roll om virket är impregnerat och skadorna kan bli väldigt omfattande. De gångar myrorna använder kan också bli ingångar för andra träskadedjur. Oftast omärkligt kommer de för att äta, bo och föröka sig inne i trävirket. Angreppen kan pågå i många år utan att något märks. Hästmyrans angrepp på trähus förekommer i hela Sverige.

Myror har koloniserat nästan alla landytor i världen förutom Antarktis, Island och Grönland. Myrorna motsvarar ca 20 % av alla levande djur på vår planet. I Sverige finns ca 45 miljoner myrstackar och om man tänker på att det bor ca 10 000 myror i den genomsnittliga myrstacken innebär det 450 miljarder myror. Dock är det endast 10 av de 78 ”svenska” myrarterna som bor i myrstackar, Vilket innebär att det totala antalet myror i Sverige  kan vara mycket högre. Den totala andelen myror som bor i Sverige beräknas uppgå till en biljon myror (1000 miljarder). Denna siffra är dock en uppskattning.

Önskar man bekämpa myror utomhus med rödcederolja skall man spraya rödcederoljan längs med deras stigar. För en mer beständig skadedjursbekämpning kombinera med rödcederträ inomhus. Vill man bekämpa myror inomhus är det rödcederolja i kombination med rödcederträ som gäller. En annan enkel sak man faktiskt kan göra själv för att bekämpa myror inomhus är att helt enkelt damsuga upp myrorna. När myror väl funnit en väg till mat (myror tycker om sötsaker) så lämnar de doft efter sig så att deras kompisar skall veta att följa den ”stigen” till mat. Moppa gärna därför golv och spraya ut rödcederoljan där. Rätt använd är rödceder mycket effektiv som myrmedel.

Vid problem med myror i köket gäller det att torka skåp med fuktig trasa för att först få bort doften myrorna avgett, innan man med hjälp av rödceder dropp drar rödcederoljan längs med insidan av skåpen.

Myror och bekämpning har traditionellt inte alltid varit en lätt sak att lyckas med, då myror gärna tar sig in i köket. Det gör det svårare att aktivt bekämpa myror för den som inte vill ha kemikalier i sitt kök. Rödcedern juniperus virginiana är 100 % organisk och har länge används i flertal hälsokostpreparat för dess lugnande effekt. Dock skall vår olja inte användas i annat syfte än skadedjursbekämpning, då den är outblandad. Här kan man med fördel dra rödcederoljan dropp innanför skåpsluckor. Har man återkommande problem med myror inomhus rekommenderar vi att man först kontrollerar så man inte har rötskada i väggar och golv.

Många människor har blivit av med återkommande skadedjurs-problem med myror genom användning av rödceder och då främst rödcederoljan.

 

Läs mer om rödcederolja.

Rod skogsmyra (stackmyra)                            Svartmyra, (svart trådsmyra) Lasius Niger

Röd skogsmyra, Foto: Richard Bartz                        Svartmyra, Foto: Richard Bartz 

2 reaktion på “Myror

  1. Tack för info! Men kan man vara säker på att hästmyrorna försvinner helt från huset, och inte bara håller sig borta från de platser där man sprayat oljan?

    • Hästmyror angriper trä så har de synbart försvunnit så kan du inte vara helt säker på att de är bort, så rekommendationen är att du fortsätter med rödceder ett tag till. Men har du inte sett någon myra på ett långt tag så är de förmodligen borta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *