Pälsängrar

Pälsängrar

Vill man bli av med pälsängrar är rödcederolja kombinerat med rödcederträ den enklaste och bästa bekämpnings produkten.

Pälsätare (fjäder ätare, fågel löss, fjäderlöss; Mallophaga) tillhör ordningen luslika, vinglösa insekter som är 1-2 mm långa. De utgörs av pälsängrar och parasiterar som lever på fåglar och däggdjur, men även i det fria ute i naturen. Deras huvudsakliga föda utgörs av hår, fjädrar och den avfjällande överhuden. Alltså det som vi normalt uppfattar som damm i vårt hem, likaså hår vi tappar, eksem som vi fjällat av oss etc.

Pälsätare och pälsängrar äter allt som är av naturligt material.

Pälsängrar går inte att utrota, de är naturens ”dammsugare”. De äter hål i kläder gjorda av naturmaterial, såsom päls, läder, bomull, ylle; framför allt föredrar pälsängrarna att äta använda kläder då de innehåller hud avlagringar. Det har dock förekommit information om att pälsängrarna även äter annat än det som är naturligt, alltså även syntetisk material såsom metal, glas och plast. Detta kommer sig av att man försökt att utrota dem via kemiskt väg, vilket istället lett till att pälsängrarna anpassat sig. 
Anledningen till att pälsängrarna enkom äter små hål och letar sig vidare till andra plagg beror på att de vill ha proteinförändring i deras föda. Detta gör att många inte ens är medvetna om att de har pälsängrar hemma förrän de ser skinnen som ängrarna har ömsat. Dock brukar folk uppfatta att de har hittat döda ängrar, detta är alltså fel. Det är ömsat skinn. Många av dessa djur äter dessutom upp detta skin som de andra av-skinnat, pga. att även det är av naturmaterial. Detta gör det ännu svårare att upptäcka dem, vilket innebär att det ofta är långt gånget innan man märker att man har nya ”husdjur”. Det finns mer än 3 000 arter som är kända, varav ca 100 arter förekommer i Sverige.

Det är lätt att få in pälsängrar, ängrar och andra pälsätare i sitt hem. Det räcker att man har varit utomhus och fått ett ägg under skon som följer med hem eller ett öppet fönster, luftgångar, eller luftkonditioneringssystem som de har tagit sig in igenom. Har man riktigt otur kan man ha suttit på en soffa, kanske på ett café, där det finns ägg, för att sedan få med sig det hem. Detta är orsaken till varför det är så svårt att utrota dem kemisk väg. När man besprutar dem så dör visserligen de levande, men när äggen börjar kläckas börjar allting om igen.

Pälsängrar lägger ca 20 ägg i taget, och har flera generationsskiften per år. Deras ägg är så små att de inte kan uppfattas med blotta ögat.

Det går att frysa ner sina kläder i -20 C i ca 1 vecka, för att döda pälsängrar och äggen om man inte vill använda sig av rödceder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *