Pälsängrar / pälsänger

Pälsätare / Pälsängrar 

Pälsätare (fjäder ätare, Fågellöss, Fjäderlöss, Mallophaga) tillhör ordningen luslika, vinglösa insekter som är 1-2 mm långa. De utgörs av pälsängrar och parasiter som lever av fåglar och däggdjur, även i det fria ute i naturen. Deras huvudsakliga föda utgörs av hår, fjädrar och den avfjällande överhuden. Alltså det som vi normalt uppfattar som damm i vårt hem, likaså hår vi tappar, eksem som vi fjällat av oss etc.

Dock har det förekommit information om att pälsängrarna även äter annat än det som är naturligt, alltså även syntetisk material såsom metall, glas och plast. Detta kommer sig av att man försökt att utrota dem via kemiskt väg, vilket istället lett till att pälsängrarna anpassat sig. Detta enligt uppgift till rödceder.se.

Pälsätare, pälsängrar och vågbandad pälsänger (eller pälsänglar som många kallar dem för) har en mörkbrun färg med ljusare tvärband äter allt som är av naturligt material.

Pälsängrar går inte att utrota, de är naturens ”dammsugare”. De äter hål i kläder gjorda av naturmaterial, såsom päls, läder, bomull, ylle; framför allt föredrar pälsängrarna att äta använda kläder då de innehåller hud-avlagringar.

Det finns mer än 3 000 kända arter, varav ca 100 arter förekommer i Sverige. Många kallar dock dessa skadedjur för ”pälsänglar”.

Anledningen till att pälsängrarna enkom äter små hål och sedan letar sig vidare till andra plagg beror på att de vill ha proteinförändring i sin föda. Detta gör att många inte ens är medvetna om att de har pälsängrar hemma förrän de ser skinnen som ängrarna har skinnat av sig. Många av dessa skadedjur äter dessutom upp detta skal som de andra av-skinnat, pga. att även det är av naturmaterial. Detta gör det ännu svårare att upptäcka pälsängern, vilket innebär att det ofta är långt gånget innan man märker att man har nya ”husdjur”.

Det är lätt att få in pälsängrar, pälsänger, ängrar och andra pälsätare i sitt hem. Det räcker att man har varit utomhus och fått ett ägg under skon från pälsängern som följer med hem, eller ett öppet fönster, luftgångar, eller luftkonditionerings ventilations system som de har tagit sig in igenom. Har man riktigt otur kan man ha suttit på en soffa, kanske på ett café, där det finns ägg, för att sedan få med sig det hem. Detta är orsaken till varför det är så svårt att utrota dem kemisk väg. När man besprutar pälsängern så dör visserligen de levande, men när äggen börjar kläckas börjar problemet med dessa skadedjur om igen.

Pälsängern lägger ca 20 ägg i taget, och har flera generationsskiften per år. Deras ägg är så små att de inte kan uppfattas med blotta ögat.

Det går att frysa ner sina kläder i -20 C i ca 1 vecka, för att döda pälsängrar och äggen om man inte vill använda sig av rödceder.

Vill man bli av med pälsängrar är rödcederträ enklaste och bästa bekämpnings produkten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *