Rödcederns Historia

Fakta: Rödcederns Historia

Rödcedern Juniperus Virginia har användes redan av urinvånarna, de gamla indianerna Som bekämpningsmedel mot skadedjur i hemmet. Dock var det inte förrän nybyggarna började använda koffertar av rödcederträ som västerlänningarna började inse dess värde som malmedel mot skadedjur.

Rödcedern hade tidigare varit ett populärt träslag att använda dels på grund av dess goda egenskap mot röta, dels på grund av dess fräscha doft men även för dess fina färg. Idag är Rödcedern Juniperus Virginiana välanvänd som malmedel runt om i världen. Försöken med att få rödcedern att växa i andra områden och länder har varit många men trots detta har man inte lyckats få den att växa på andra platser i världen.

Rödcedern Juniperus Virginiana är inte utrotningshotad rödceder-trä-art.

Idag används rödcederoljan främst i parfymtillverkning (bl.a. i Calvin Kleins senaste parfym, CK IN2U). Under antiken lärde sig de gamla grekerna extrahera oljan främst för att gnida in garderober (och sprida ut på fälten för att bekämpa skadedjur) i syfte att förstärka cederträet då den ansågs hjälpa mot mal. Denna användningskombination är något som fortsatt in i våra dagar.

I våra dagar brukar rödcederträ slarvigt kallas för sandelträ. Dock är användningsområdena för sandelträolja helt andra.

Har du mal i garderoben är därför rödcederträ kombinerat med rödcederolja att rekommendera för att skydda dina kläder och ditt hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *