Rödcederträ

Fakta: Röd cederträ

Det finns en mängd arter cederträ. Dess färg som är beroende på art och växtplats är allt ifrån gulvitt till brunrött och har en stark aromatisk doft. Cederträ har bra motstånd mot röta och är tämligen hårt. Traditionellt används cederträ för tillverkning av blyertspennor, pilskaft samt till utomhusfasader, båtvirke och inredningar. Cederträ används för doftens skull i alltifrån parfymtillverkning till skadedjursbekämpning. Dock har en del cederträarter (t.ex. Tijuana Plicata) allergiframkallande effekt för människor.

Vi använder endast rödcederträarten Juniperus Virginiana i vår produktserie, som inte har några negativa effekter på människan.

Rödcederträet Juniperus Virginia är ett cederträ som växer naturligt i nordvästra USA. Redan under kolonial-tiden använde man koffertar gjorda av rödcederträ för att motverka att skadedjur som pälsängrar, silverfiskar och andra malar åt och förstörde kläder. Detta då rödcedern är effektiv som malmedel om man vill skydda sina kläder från skadedjur.

Rödcederträ har en svag behaglig doft som pälsängrar, fläskängrar, silverfiskar, andra malar, kackerlackor och myror inte tycker om medan vi människor upplever att rödcedern luktar gott. Rödcederprodukterna dödar alltså inte skadedjuren utan de letar sig vidare till andra platser att lägga ägg på. Rödcedern är 100 % naturlig och därmed miljövänlig, vilket gör våra produkter säkra både för barnfamiljer och dess husdjur. För människan luktar rödcederträet ungefär som en ny trämöbel.

Det ”aktiva” ämnet i rödcedern är oljan, det är oljan som luktar och därmed den som är effektivast vid fördrivning av skadedjur. Dock upplever många att det är skillnad i doften mellan rödcederoljan och rödcederträet. Skillnaden är ungefär som oliver och olivolja. Oljan härrör från oliven, men doftar nödvändigtvis inte detsamma.

Har man redan skadedjur hemma är det därför att rekommendera att hälla ett par droppar olja på sina rödcederträ produkter för att ”förkorta fördrivnings – processen av skadedjuren”. Vid befintliga problem med skadedjur skall rödcederträ och rödcederolja kombineras för ett effektivt och långvarigt resultat.

OBS!!! Den rödceder vi rekommenderar  är fri från gifter och oljan är 100 % koncentrat från rödcederträet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *