Silverfisk / Silverfiskar

Fakta: Silverfiskar

Silverfiskar (Zygentoma) även kallad natt mygg, är vinglösa insekter. Silverfisken är snabb, men ljusskygg. Silverfisken är en art som fått sitt namn på grund av dess färg och sättet den ålar sig fram. Silverfisken påminner mycket om en guldfisk, men på land. Silverfisken kamouflerar sig ofta genom att röra sig i fogar mellan kakelplattor på golv och gärna under mattor i belysta rum. Tänder man lampan i ett belyst rum kan man för ett ögonblick se hur de hastigt förflyttar sig, till mörkare utrymmen. När de ”funnit sig till rätta” är de blixtstilla för att inte ge sig tillkänna.

Silverfiskar har fötter på två till fyra av sina ben. Dess långa och trådliknande antenner användes för att känna sig fram eller för identifiering av saker.

Silverfiskar får sin silvrigt blänkande färg genom att ömsa skinn. Denna färg uppnås efter en tredje ömsning. Till en början är de mörka (mörk grå / brunaktig) i färgen. Silverfiskar ömsar totalt ca 8 gånger på en livstid, under ideala förhållanden, upp till 4 gånger på ett år då den alltid växer. En silverfisk har en livslängd på två till åtta år och lägger ca 100 ägg i taget. Dock behöver den en temperatur på +25 C till 30 C grader, då den inte kan fortplanta sig i kall eller torr miljö. Därför bör man se silverfiskar som ett varningstecken på eventuella fukt skador i hemmet om man har mycket silverfiskar hemma. Har man silverfiskar i sovrummet, vardagsrummet, eller andra utrymmen förutom badrum och kök, bör man ta det som ett tecken på att man har mycket silverfiskar hemma.

Silverfiskar tycker om att äta sådant som innehåller stärkelse, allt ifrån bokbindningar, silke, bomull, hår och till och med mjäll. Varför sanering av silverfiskar är vanligt förekommande på institutioner.

En silverfisk kan överleva utan mat i flera månader och likt många andra skadedjur har silverfiskar inga problem med att äta sitt eget, eller andra silverfiskars ömsade skinn. Att utrota silverfisken är därför svårt. Silverfiskar har funnits i ca 300 miljoner år och det finns ca 450 arter av silverfiskar.

Har man silverfiskar i badrummet, silverfiskar i köket, eller vill bekämpa silverfiskar är rödcederoljan i kombination med rödcederträ, väldigt effektiv skadedjursbekämpning, spraya gärna rödcederoljan på kakel på väggar.

Vid silverfiskar i sängen, eller silverfiskar i soffan kan man med fördel spraya rödcederolja under möbeln och gärna kombinera med en melitta-filter som man sprayar med rödcederolja och placerar mellan dynor / bäddmadrass.

 

 

Silverfisk, silverfiskar   Silverfisk, silverfiskar     Silverfisk, silverfsikar Silverfisk, Foto: Ivo Antušek         Silverfisk, Foto: Miroslav Deml            Silverfisk, Foto: Miroslav Deml

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *