Tysk Kackerlacka

Tysk Kackerlacka; Blattella Germanica

Den Tyska kackerlackan (Blattella Germanica) är vår mest förekommande kackerlacka i Sverige och den kom till Sverige under 1700 talet. Tvärtemot vad namnet antyder är den tyska kackerlackan inte tysk från början, utan härrör, likt människan, troligen från norra delen av Afrika. Den är ca 13mm stor, ljust brun med två mörka ränder längs med kroppen. Den tyska kackerlackan har vingar, men är dålig flygare. Man skall inte underskatta deras reproduktionsförmåga då honan bär ca 50st kapslar med ägg och varje kapsel i sin tur innehåller ca 30-40ägg. En enda befruktning är tillräcklig för att befrukta alla hennes kapslar med ägg, som hon lägger ca 4-5 veckor efter befruktning. Äggen kläcks redan nästa dag.

Den tyska kackerlackan är ljusskygg och trivs bäst i en varm och fuktig omgivning. Den klarar temperaturer mellan -5 till +40 Celsiusgrader.

Den tyska kackerlackan angriper livsmedel inte bara genom att smutsa ner och avge en otäck lukt, utan även genom att äta av det. Vidare angriper den tyska kackerlackan även textilier, papper och läder. Eftersom kackerlackan förorenar och sprider smitta, anses den även vara en sanitär olägenhet.

Malfällan för kackerlackor är inte enkom effektiv i skadedjursbekämpning. utan även för att ta reda på, eller få en fingervisning om, hur utbrett problemet med kackerlackor i det egna hemmet är.

Tysk Kackerlacka Tysk kackerlacka

 

Tysk Kackerlacka                                  Tysk kackerlacka

Tysk kackerlacka, Foto: David Monniaux                          Tysk Kackerlacka

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *